Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction, ARCASF, organizează în zilele de 28, 29 și 30 octombrie 2016, în incinta  Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din București (Str. Academiei 18-20), a 37-a Convenție Națională a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction, Convenție cunoscută sub numele de ROMCON.

Tema centrală a acestei ediții este BUCUREȘTIUL ȘI ROMÂNIA PESTE 100 DE ANI. Alte teme importante sunt: POSTUMANISM ȘI SCIENCE FICTION; SCRIITORII S.F. ȘI GENURILE CONEXE;

Invitații de onoare sunt scriitorii Gheorghe Săsărman (München) și Dănuț Ungureanu (București).

Invitații speciali sunt Rodica Bretin (Brașov), Lucian Merișca (Iași), Lucian Dragoș Bogdan (Alba Iulia).

Artist invitat special – Adrian Barbu (Cluj-Napoca).

Printre evenimentele care se vor desfăşura în cadrul ROMCON-ului sunt de amintit: Conferințele, simpozioanele, comunicările, seminariile privind temele reuniunii, vernisajul expozițiilor de artă plastică, Salonul de Bandă Desenată, Sesiunile de autografe și lansările de carte, Legofantasia, Zilele filmului s.f., concursurile și jocurile pentru copii, liceeni și studenți, spectacolele de teatru, Balul S.F.

În cadrul ROMCON-ului se vor decerna Premiile Naționale pentru artă și literatură SF (12 secțiuni) pentru creațiile literare și artistice din anul 2015. Membrii juriului sunt: Mircea Naidin (președinte), Rodica Bretin, Daniel Botgros, Lucian Merișca și Traian Bădulescu.

Tot în cadrul ROMCON se vor decerna premiile pentru concursul cu premii ROMÂNIA PESTE 100 DE ANI (idei, scenarii, ficțiune). Juriul concursului este format din: CRISTIAN TUDOR POPESCU (președinte), MARIAN MIRESCU, MIRCEA NAIDIN, CORNEL SECU, LUCIAN-VASILE SZABO.

Mişcarea literară şi SF românească a cunoscut un reviriment important în ultimii 10 ani, doar în 2015 fiind publicate zeci de romane şi volume de povestiri şi sute de povestiri în publicații literare sau de cultură. În pofida internetului şi a mijloacelor de comunicare electronice, scriitorii şi fanii genului doresc ca măcar o dată pe an, pe lângă târgurile de carte şi lansările uzuale și alte evenimente, să se întâlnească, să se cunoască, să schimbe impresii, să facă un bilanț al realizărilor și problemelor existente.

Deschiderea Convenției Naționale va avea loc 28 octombrie, la ora 18,00 în Aula niversității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Detalii aici.

Despre ROMCON

Această manifestare, care va reuni majoritatea scriitorilor şi artiştilor dedicați Fantasticului și Science Fiction-ului, alături de sute de fani, se organizează pentru prima dată în Bucureşti, după o lungă perioadă de timp. Ultima care a avut loc în București a fost în 1983.

Printre cele mai importante activități de la Romcon este votarea celor mai bune lucrări science-fiction din anul precedent. Primul Romcon s-a desfăşurat în Bucureşti, în 1972, manifestarea, devenită tradiţională, fiind organizată aproape an de an. Pe vremea comunismului, arta Science Fiction a reprezentat şi o evadare artistică şi nu numai față de realităţile acelei perioade. Genul SF a confirmat şi după 1989, când s-au remarcat zeci de scriitori şi artişti de valoare, din generaţia nouă. După 1989 ROMCON-ul, ca reuniune națională a majorității iubitorilor genului, a avut numeroase momente bune, dar și sincope în organizarea evenimentelor anuale. După o întrerupere de câțiva ani, tradiţia a fost reluată în 2012. Romcon-ul a fost organizat, de-a lungul timpului, în localităţi precum Timişoara, Iaşi, Craiova, Bucureşti, Cluj-Napoca, Pitești, Târgoviște, Suceava, Baia Mare, Sângeorz Băi, Ploieşti şi multe altele. Menţionăm că România a găzduit, de două ori, şi Convenţia Europeană de Science Fiction – EUROCON – în 1994 (Timişoara) şi în 2001 (Capidava, împreună cu Academia de vară Atlantykron).

Programul celei de-a 37-a ediții a Romcon-ului se va putea accesa pe Internet, începând cu data de 8 octombrie 2016.

Pentru contact și informații folosiți e-mailurile asociatia.arcasf@gmail.com și romcon2016bucuresti@gmail.com.

 

Președinte Consiliu Director ARCASF,
Mircea Opriță

Pentru alte amănunte:

E-mail: asociatia.arcasf@gmail.com
www.romconsf.ro
Facebook: https://www.facebook.com/romconsf/