Albert_Einstein2016 reprezintă pentru știință un an aniversar. Teoria relativității generale a schimbat modul de înțelegere a Universului și a fenomenelor sale. Ea a fost enunțată de Albert Einstein în 1916, împlinind o sută de ani. Celebrul fizician și-a prezentat teoria în 25 noiembrie 1915 la Academia prusacă de științe, însă documentul a fost publicat în martie 1916, în revista Annalen Der Physik.

Albert Einstein, prin teoria sa, a schimbat felul în care ne raportăm la spațiu și timp.Teoria generală a relativității este una dintre cele mai revoluționare teorii științifice ale lumii. Apariția ei a reprezentat un mare pas înainte, de la legea universală a gravitației a lui Isaac Newton la concepția conform căreia spațiul și timpul nu sunt imuabile, ci fenomene dinamice supuse evoluției, ca și celelalte procese din Univers.

După ce a lansat teoria relativității restrânse încă din 1905, în care descria despre distorsiunea timpului și a spațiului la trecerea unui obiect cu o viteză apropiată de cea a luminii. De altfel, celebra ecuație E=mc2 pune sub semnul întrebării ipotezele potrivit cărora energia și masa erau distincte. Prin ecuație, Albert Einstein a demonstrat că este vorba de același lucru, dar sub forme diferite.

După zece ani de la teoria relativității restrânse, teoria generală a relativității a oferit o viziune mai largă. Teoria sa spunea că gravitația este o curbură a timpului și spațiului în prezența unei mase şi că timpul se scurge mai încet în apropierea unui câmp gravitațional puternic, cum este cel al unei planete, decât în spațiu. De altfel, teoria spune că și lumina este curbată de câmpuri gravitaționale puternice, chestiune confirmată patru ani mai târziu, în 1919.

Sursa: AGERPRES